Parochie van de Heilige Nikolaas van Myra

Talen: Russisch, Engels, Nederlands
E-mail: office@orthodox.nl

PAROCHIE GESCHIEDENIS

De Russisch-orthodoxe parochie van de heilige Nikolaas van Myra in Amsterdam is een levendige, multiculturele Christelijke kerkgemeenschap in het hartje van de Jordaan. Rector van de parochie is archimandriet Meletios (Webber).

De parochie werd in 1974 opgericht door een kleine groep orthodoxe christenen – Russen, Serviërs en Nederlanders. De rector, vader Alexis Voogd en zijn Russische echtgenote, Tatiana Voogd-Stojanova, streefden naar een gemeenschap met wortels in de Russische spiritualiteit, maar open voor de Nederlandse taal en cultuur. Metropoliet Anthony (Bloom) van Sourozh, een  van de meest gezaghebbende Orthodoxe spirituele persoonlijkheden van de 20e eeuw, speelde hierbij een belangrijke rol. Beschermheilige van de parochie werd vanzelfsprekend Nikolaas van Myra, een grote heilige in de Orthodoxe Kerk, met name in Rusland en daarnaast schutspatroon van de stad Amsterdam.

De kleine parochie vond eerst onderdak op de zolder van de Sint Nicolaaskerk tegenover het Centraal Station. Hierop volgden vijftien jaar in een kapel aan de Utrechtsedwarsstraat. In 1995 werd een eigen kerkgebouw aangekocht: de Immanuelkerk in de Kerkstraat. In de volgende jaren groeide de parochie onder leiding van de nieuwe rector, vader Sergei Ovsiannikov, uit tot een grote gemeenschap met leden uit heel Nederland.

In 2005 kon een grotere kerk worden aangekocht: de Tichelkerk met het daarbij behorende kloostercomplex in de Jordaan. De ruime neo-Romaanse kerk is geleidelijk aangepast aan de orthodoxe eredienst. In 2010 werd een natuurstenen, gebeeldhouwde ikonostase geïnstalleerd.

Ook werd een doopkapel met mozaïeken en een tweede ikonostase ingericht. De inrichting van de kerk en de doopkapel is geïnspireerd door de kunst van het vroege, ongedeelde christendom.

De parochie heeft een open en internationaal karakter en telt meer dan 20 nationaliteiten, waaronder Russen, Grieken, Roemenen, Serviërs, Georgiërs en Eritreeërs. De diensten (in het Nederlands, Russisch en Engels) en de pastorale zorg zijn in handen van 4 priesters en 3 diakens. Daarnaast zijn veel vrijwilligers actief betrokken bij de parochie.De Parochie kent geen betaalde krachten. Vrijwilligers verzorgen de diensten, de gebouwen en de tuinen. In de narthex is een kiosk waar kerkelijke zaken te koop zijn. In het schip staan ter verering heilige relieken uitgestald.

VK
Share on telegram